Morus TRNAVSKÁ, vel. 20-40 cm, K2
Konzumní zralost: červenec - srpen
Sklizeň: červenec - srpen
Tvar plodu: 3 cm dlouhý podobný ostružině
Barva plodu: modrá až černá
Dužina: velmi sladká
Moruše černá pochází z jihovýchodní Asie, u nás kdysi hojně pěstovaná, dnes již skoro zapomenutá. Je příbuzná fíkovníku, vhodná do teplejších vinorodých oblastí, mrazuvzdorná do -30 °C, snese i delší sucho. Keře rostou do výšky 3 - 4 m, strom potom do výšky 10 i více metrů. Velké listy dělají z této rostliny také dekorativní keř. Kvete v květnu až červnu. Tmavěfialové až černé plody jsou velmi sladké, mají velké množství cenných zdraví prospěšných látek, vitaminy C, E a B. Obsah železa v bobulích moruše je srovnatelný s hovězí svíčkovou! Zralé ovoce zpracováváme na sirupy, šťávy, marmelády a víno. Pozor na velice účinné barvivo, které jen těžko pouští, ovšem na obarvení vína je zcela ideální.