Morus alba MIKULOV
vel. cca 60-100cm, K2
velkoplodý kultivar s bílými plody
Tato dřevina se u nás pěstovala po staletí a nyní opět nabývá na popularitě. Pro dobrý růst a výnosy potřebuje teplé stanoviště a co nejvíce slunce. Je mrazuvzdorná do přibližně -29°C. Půdu má ráda propustnou, může být mírně vlhká, ale nikdy mokrá či těžká. Dobře snáší znečištěné ovzduší.
Pěstuje se především pro své plody, i když léčivá je celá rostlina (listy lze např. použít proti nemocem z nachlazení). Podlouhlé plody podobné protáhlým ostružinám dozrávají od poloviny léta. V plné zralosti jsou černé, lesklé a jdou snadno utrhnout. Jakmile nastane doba zrání, vyplatí se pod strom položit plachtu, na kterou budou plody padat – nebudete je pak muset hledat v trávě. Chuť moruše je příjemně sladká, někdy až jemně pikantní. Plody bohužel není možné dlouze skladovat (rychle se kazí), takže se často zpracoávají na džemy, šťávy a kompoty. Čerstvé jsou výborné i v různých dezertech, kterým přidají na originalitě.
V mládí ji můžeme na konci zimy tvarovat řezem, starším rostlinám stačí občas prosvětlit koruny.