Sorbus domestica
Jeřáb oskeruše patří mezi náročnější druhy dřevin – vyhovují mu teplejší oblasti a vyžaduje ideálně humózní půdu na vápencovém podkladu. Patří mezi vysoké a dlouhověké druhy stromů. Je vcelku odolný vůči zimním mrazům, ale květy jsou citlivé na pozdní jarní mrazíky. Kvete bílými květenstvími. Plody připomínají malá jablíčka a jsou žlutozelené, hnědozelené či žlutooranžové barvy, pokryty rezavě hnědými tečkami. Jejich sklizeň je od poloviny září až do listopadu.
V České republice je tento strom relativně vzácný, daleko častěji se pěstuje na Slovensku. Přitom sladké a chutné plody jeřábu oskeruše obsahují velké množství vitaminů (C, B2, provitamin A) a minerálů (vápník, hořčík, fosfor, draslík, bór a železo). Dají se sušit či použít do džemů, ovocných šťáv či vína.
Na řez není jeřáb oskeruše náročný, po základním výchovném řezu jej není nutné příliš prořezávat, stačí občasný průklest. Tvarem své koruny i kůrou se podobá hrušni, listy má podobné jako jeřáb ptačí.